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Bied- en speeltechniek voor ‘gewone’ bridgers

Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke ‘gewone’ bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training 

In de periodieken Arbitrair, BestuurWijzer en NBB-Rekenprogramma bespreken we de onderwerpen die vooral op het bord liggen van de betreffende functionarissen

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

Redactie: Carolien de Koomen, Margriet Jansze, Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)




Miniatuurtjes 2
We pakken er nog vijf. Ook bij dit kwintet geen overpeinzingen.



Miniatuurtje 1
			 A 4 2
 2
 -
 H V				 B 10
 -				 -
 A H				 V B
 3
 3
 3 2


	Je speelt een hartencontract en je bent in de hand (zuid) aan slag.

Welke ‘3’ speel je voor?
a.	3
b.	3
c.	3



Miniatuurtje 1 De juiste aanpak

			 A 4 2
 2
 -
 H V				 B 10
 -				 -
 A H				 V B
 3
 3
 3 2


	Je speelt een hartencontract en je bent in de hand (zuid) aan slag.

Welke ‘3’ speel je voor?
a.	3		= 2 punten
b.	3 		= 0 punten
c.	3		= 1 punt


Je wint alle slagen met: 3 naar A (aanpak a), 2 in zuid getroefd, 2 in dummy getroefd, en dummy's nu vrije 4. Deze speelwijze noemen we 'vrijtroeven'. Je hebt 4 vrijgetroefd. 
Wie begint met 3 (speelwijze b) laat de beide troeven op elkaar vallen en wint maar twee slagen: de eerste slag met 3 en de tweede en laatste met A. 
Omdat speelwijze c drie slagen oplevert (je wint dan twee troefslagen en A), mag je voor die keus 1 punt noteren.


Miniatuurtje 2
 5 4 3 2
 -
Dummy west			Leider oost
 -					 9 8 7 6
 V 10 9 2				 -
			 -
 A H B 3

Je (zuid) speelt een hartencontract tegen. Je bent aan slag.

Welke kaart speel je NIET voor?
a.	A
b.	B
c.	3
d. speelwijze a, b, en c leveren evenveel slagen op.

Miniatuurtje 2 De juiste aanpak	 5 4 3 2
 -
Dummy west			Leider oost
 -					 9 8 7 6

 V 10 9 2				 -
			 -
 A H B 3

Je (zuid) speelt een hartencontract tegen. Je bent aan slag.

Welke kaart speel je NIET voor?
a.	A		= 0 punten, omdat je die wél mag voorspelen
b.	B		= 2 punten, omdat je die inderdaad NIET mag voorspelen
	c. 3		= 0 punten, omdat je die óók mag voorspelen
d. speelwijze a, b, en c leveren evenveel slagen op	= 0 punten

Als je begint met B (speelwijze b), verlies je twee slagen. West wint deze slag met V en speelt 10 terug, voor jouw A. Daarna zit west met 9 2 achter jouw H 3. Je zult dan ook een slag verliezen aan 9.
Begin je met A (speelwijze a), en daarna 3, dan is 3 de enige slag die je verliest. West moet met V9 naar jouw HB spelen en is dus kansloos.
Ook meteen 3 weggeven, is een garantie voor drie hartenslagen omdat west moet terugspelen in jouw 'hartenvork'. Door het effect van speelwijze b, zakt keuze d door het ijs…


Miniatuurtje 3		 7 6 5 4 3
				 -
 -
 -
Leider west			Dummy oost
 2					 -
 7 6	5 4				 A V B 3 2
 - 					 -
 -					 -				
 -
 H 10 9
 A
 A

Je (zuid) speelt een hartencontract tegen. Je partner (noord) is aan slag en speelt schoppen voor. Leider west laat dummy troeven met V.

Welke kaart speel je bij?
a.	H
b.	A/A
c.	H of A/A maakt niet uit
Miniatuurtje 3 De juiste aanpak		 7 6 5 4 3
				 -
 -
 -
Leider west			Dummy oost
 2					 -
 7 6 5 4				 A V B 3 2
 -					 -
 -					 -
 -
 H 10 9
 A
 A

Je (zuid) speelt een hartencontract tegen. Je partner (noord) is aan slag en speelt schoppen voor. Leider west laat dummy troeven met V.

Welke kaart speel je bij?
a.	H						= 0 punten
b.	A/A					= 2 punten
c.	H of A/A maakt niet uit	= 0 punten


Stel allereerst vast dat je een hartencontract tegenspeelt, dat dummy alleen maar harten heeft en dat je twee azen beduidend minder waard zijn dan het bierviltje onder je pilsglas, want dat ding heeft tenminste nog een functie…

Als je V overtroeft met H (speelwijze a), kan dat heel even een goed gevoel geven. Heel even, want dat is dan de enige slag die je zult maken… Daarna vallen je 10 en 9 kansloos onder dummy’s A en B.

Maar wat gebeurt er als je NIET overtroeft (speelwijze b) en in plaats daarvan één van je twee azen opruimt? 

Dan zit je opeens met je H 10 9 achter  A B 3 2. 

De leider kan – na de door dummy met V gewonnen slag – niets anders doen dan troefspelen. En als jij na jouw troefslag je overgebleven aas speelt, zit je daarna weer veilig achter dummy’s harten en maak je altijd nog een tweede hartenslag.  
Het maakt dus wel degelijk uit of je wel of niet overtroeft! Daarmee vervalt stelling c.

Twijfel je? 
Leg dit spel dan met echte speelkaarten uit en controleer mijn stelling! Want het is heel interessant om te begrijpen waarom je maar één troefslag wint als je in de eerste slag overtroeft en twee slagen als je daarvan afziet.
Miniatuurtje 4
			 6 5
 6
 -
Dummy west			Leider oost
 H 2					 4 3
 4					 - 
 -					 7
		 A V
 2
 -

Je speelt een SA-contract tegen. 
Leider oost is aan slag en speelt 7.
Welke kaart ruim jij op?
a. V
b. 2



Miniatuurtje 4 De juiste aanpak

			 6 5
 6
 -
Dummy west			Leider oost
 H 2					 4 3
 4					 - 
 -					 7
		 A V
 2
 -

Je speelt een SA-contract tegen. 
Leider oost is aan slag en speelt 7.
Welke kaart ruim jij op?
a. V		= 2 punten
b. 2		= 0 punten


Na 7 staat één ding vast: de volgende slag is voor jouw A. 

Kernvraag: Wie gun je de laatste slag: dummy met zijn H, of partner noord met 6?

Het antwoord op die vraag wijst de kaart aan die je in de eerste slag moet koesteren.


Miniatuurtje 5
 A
 5
 V B
 -
 -					 V B
 -					 -
 -					 A 10
 5 4 3 2				 -

 H 2
 6
 H
 -
Je speelt een hartencontract.
West is aan slag en speelt klaveren voor.
Welke twee kaarten speel jij in deze slag?
a.	Ik laat dummy troeven met 5 en speel zelf 2 bij.
b.	Ik laat dummy troeven met 5 en speel zelf H bij. 
c.	Ik laat dummy V of B opruimen en troef in de hand met 6.
Miniatuurtje	5 De juiste aanpak

 A
 5
 V B
 -
 -					 V B
 -					 -
 -					 A 10
 5 4 3 2				 -

 H 2
 6
 H
 -
Je speelt een hartencontract.
West is aan slag en speelt klaveren voor.
Welke twee kaarten speel jij in deze slag?
a.	Ik laat dummy troeven met 5 en speel zelf 2 bij	= 0 punten
b.	Ik laat dummy troeven met 5 en speel zelf H bij	= 2 punten 
c.	Ik laat dummy V of B opruimen en troef in de hand 	= 0 punten


Voor de leider voelt het meestal heerlijk als een tegenspeler van een troefcontract voorspeelt in een kleur die je in beide handen niet hebt (dubbele renonce). Je kunt dan namelijk in de ene hand troeven en in de andere hand een kaart opruimen die je een slag zou kosten.

Het is dan wél zaak om in die slag de juiste kaarten te spelen. En dat gaat in de praktijk best wel vaak mis. 

Stel even dat niet west moest voorspelen, maar dat jij aan slag bent.
Ongeacht of je vanuit noord of zuid moet voorspelen: je verliest dan altijd een ruitenslag. Je komt namelijk niet van die ellendige H af.

Maar dan opeens draagt west de verlossing aan door klaveren voor te spelen. Dan wil je maar één ding: H lozen. En dat kan, mits je dummy laat troeven en H opruimt (speelwijze 2). 

Je wint achtereenvolgens:
5 (de aftroever); A; 6 (daarmee troef je dummy’s voorgespeelde ruiten) en H.

Veel spelers hebben een te grote natuurlijke drang om vrijwel standaard de laagste kaart (2) op te ruimen (speelwijze a), in plaats van de hiërarchisch veel hoger geplaatste H.

Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: ‘Wie het kleine niet eert…’

[image: toetsenbord]Lezers mailen

Waarom niet gewoon altijd dezelfde kracht voor het 2SA-rebid?

	Mijn partner en ik gaan regelmatig de boot in omdat we met verschillende krachten werken als openaar in zijn tweede beurt 2SA biedt.   

West		Noord	Oost		Zuid
a.				1		pas		1
		pas		2SA

b.				1		pas		2
		pas		2SA

c.				1		pas		1
		2		2SA

En als ‘toetje’:
d.				1		pas		pas
		1		1SA

Wat raad je ons aan?



Rob: Onthoud 
· De kracht van het 2SA-bod hangt volledig af van de minimale kracht die het voorafgaande bijbod van de partner belooft!

· Voor een verantwoord 2SA-contract met een normale verdeling is een gezamenlijk kapitaal van 23-24 punten een vereiste. 
[bookmark: _GoBack]a.	Zuid belooft met 1 minstens 6 punten. Dan mag noords 2SA alleen met 18-19 punten.
b.	Zuid belooft met 2 minstens 10 punten. Dan is het 2SA-rebid met 12-14 punten verantwoord.
c.	Zuid belooft met 1 minstens 6 punten. Net als bij bieding a is een 2SA-rebid dan alleen verantwoord met 18-19 punten. Ongeacht of west wel of niet tussenbiedt. Ook met een stop in klaveren zal noord met 12-14 punten moeten passen. Zonder het 2-tussenbod had noord 1SA geboden.
d.	Ook deze zuid kan – vanwege zijn pas – nul punten hebben. Zelfs met een hartenstop zal noord met 12-14 punten daarom moeten passen. Met 15-17 punten had hij 1SA geopend, dus is dit 1SA-rebid alleen verantwoord met… 18-19 punten!
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